Ikigai handler om deg og det du ønsker i livet ditt.

Ifølge japanere har vi alle en ikigai; en grunn til å eksistere – eller en grunn til å stå opp om morgenen. Vi har alle vårt unike ikigai, hemmeligheten til å leve et liv i balanse er å finne den.

Ikigai handler om å frigjøre egoet ditt ved å akseptere deg selv og hver dag ha fokus på det som er meningsfylt for deg, slik at du staker ut en kurs mot å oppnå det du vil ha i livet ditt.

Går du på autopilot?

 • Ser du bort fra dine egentlige ønsker og behov?
 • Lever du et liv basert på hva omgivelsene dine forventer av deg?
 • Fokuserer du på gamle vaner, selv om du vet at de skader deg?
 • Flykter du fra deg selv, med en falsk tro på at det vil gi deg balanse og ro?

Ikigai handler om å gå den motsatte veien.

 • Ikigiai handler om å oppdage, definere, prioritere og sette pris på det som har betydning for DEG.
 • Ikigai har alltid vært der, men noen ganger slutter vi å forplikte oss til det. Vi velger å ignorere det fordi vi tror at ingen vil forstå oss, og lever heller et liv basert på hva andre forventer av oss. Vi er redde for å bli kritisert eller misforstått.
 • Ikigai handler om å frigjøre egoet ditt, ved å akseptere deg selv, og hver dag ha fokus på det som er meningsfylt for deg og de rundt deg.

IKIGAI er ikke bare et verktøy, det er selve prosessen som skaper magi!

Prosessen er mer enn personlig utvikling, det er konkrete nøkler til å forstå deg selv, til å faktisk gjøre noe – og til hvordan du kan oppnå det du ønsker i livet ditt.

Din ikigai er formet av krysset mellom fire grunnleggende aspekter:

 1. Din lidenskap
 2. Ditt kall
 3. Din livsoppgave/misjon
 4. Ditt yrke

Første halvdel av modellen fokuserer på deg (hva du elsker å gjøre, og dine styrker/ferdigheter). Den andre halvdelen har fokus på verden utenfor deg (hva verden trenger, og hva du kan tjene penger på).

Når du først har funnet ditt Ikigai vil du oppleve belønninger i form av bedre livskvalitet, mer tilfredshet og et større fokus på hva som gir deg mening i hverdagen og i arbeidssituasjonen.

Slutt å leve på autopilot!

Spør deg selv daglig om hva som gjør deg glad. Ikke sammenlign deg med noen. Ikke prøv å være det samme som andre. Du er ditt eget referansepunkt og kan selv skape din egen definisjon på «suksess» i din karriere og i ditt liv.

Ved å prøve ut det du er nysgjerrig på blir du mer bevisst hva som gir deg glede og begeistring, hva du kan fokusere mindre på – og hva som fortjener et høyere fokus for å gi livet ditt mer mening. Når du har funnet ditt ikigai, har du alltid en trygg havn å komme tilbake til.